יום שלישי, 23 באוגוסט 2011

עסקים - כלכלה בארץ nrg - "חניה בתל-אביב במחיר דירה בחיפה"

עסקים - כלכלה בארץ nrg - "חניה בתל-אביב במחיר דירה בחיפה"

"חניה בתל-אביב במחיר דירה בחיפה"

צפיפות המגורים בתל-אביב הביאה איתה בשנים האחרונות עלייה מטאורית במחירי הדירות - וגם במחירי החניות: הביקושים גדלים, הקונים מוכנים לשלם גם 500 אלף שקל לחניה באזורי המצוקה הבולטים בעיר ויש גם מי שמשכיר אותן במחיר מופרז לכל דורש

שלומית צור | 15/8/2011 12:56הוסף תגובההדפס כתבהכתוב לעורךשלח לחבר
המצוקה התל-אביבית בשוק הנדל"ן לא מסתכמת רק בדירות למגורים. היא הופכת בעייתית גם עבור אלה שלמרות הצפיפות החליטו להתנייד ברחבי העיר בכלי רכב פרטיים. נראה כי הסתערות הקונים מושפעת מאוד מקיומה של חניה בבניין, והיא עשויה להעלות את מחיר הדירה במאות אלפי שקלים.

"ניתן לחלק את האזורים הצפופים ביותר, שבהם מצוקת החניה היא גדולה ביותר, לפי אזורי תו החניה שמגדירה עיריית תל-אביב: אזור- 1 מרחוב אבן גבירול מערבה; ואזור-2 מאבן גבירול מזרחה", מסביר רועי הרוש, יועץ נדל"ן בכיר באנגלו-סכסון סניף כיכר המדינה. "באזור תו החניה 1 המצוקה גדולה יותר, משום שמרבית הבניינים הם ישנים ורק בכ-20% מהם יש חניות, ואילו באזור תו החניה 2 המספר גדול יותר".

הרוש מספר כי לפני כ-4 חודשים מכר הסניף דירה ברחוב לסין הסמוך לכיכר המדינה, בבניין עם מעלית וחניה משותפת ב-3.2 מיליון שקל. "אם מדובר בחניה משותפת, מספר החניות בדרך-כלל מצומצם ונהנה מהן הראשון שתופס חניה פנויה, כך שלאף דייר לא מובטחת האפשרות לחנות. חודש אחרכך מכרנו דירה דומה באותו רחוב תמורת 3.6 מיליון שקל, ולדירה היתה חניה רשומה בטאבו". לדברי הרוש, החניה הרשומה היא שעמדה במרכז הפער בין שווי הדירות- 400 אלף שקל.

זכיין הסניף כפיר זוהר מתייחס לעיסקה נוספת שמציגה פער גדול יותר בין מחיר דירה עם חניה לבין דירה נטולת מקום לחנות: "ברחוב רמז הסמוך לכיכר המדינה מכרנו לאחרונה דירה המיועדת לשיפוץ ששטחה 110 מ"ר בקומה שלישית עם מעלית ועם חניה בטאבו, ב-3 מיליון שקל. באותו זמן מכרנו ברחוב ה' באייר דירה ששטחה 104 מ"ר, גם היא זקוקה לשיפוץ וגם היא בקומה שלישית עם מעלית, אך ללא חניה, תמורת 2.5 מיליון שקל". לדברי זוהר מדובר באותו מוצר בדיוק, באותו אזור ובאותו מצב, ורק החניה הרשומה יוצרת את הפער של חצי מיליון שקל במחיר.
נכס מבוקש

"בכל תל-אביב יש נכסים יקרים שמחירם נע סביב 5-6 מיליון שקל ללא חניה, כמו דירות גג גדולות בבניינים ישנים", מוסיף הרוש. "אלה נכסים שקשה מאוד למכור אותם, כי קונים עם תקציב בסדר גודל כזה דורשים חניה תמורת ההשקעה הכספית הגדולה. לעומת זאת, דירות עם חניה בטאבו הן נכס מבוקש, במיוחד באזורים שמצוקת החניה בהם גדולה במיוחד, כמו באזור רוטשילד וברחובות הכלואים בין רחוב בן יהודה לרחוב הירקון, כמו רופין וארנון, שם מצוקת החניה גדולה מאוד.

באזורים אלה יכול הפער בין דירה עם חניה לדירה בלי חניה להגיע לחצי מיליון שקל, לעומת כ-300 אלף שקל באזור תו חניה מספר 2". הרוש מציין כי שווי החניה הרשומה בטאבו עלה בשנים האחרונות בהתאמה לעליית מחירי הדירות. "אם מחירי הדירות

עלו ב-3 השנים האחרונות במרכז תל אביב ב-40%, כך גם שווי החניות הרשומות בטאבו. כיום שווי חניה בתל-אביב זהה לשווי דירה בחיפה".

עמירם בן עזרא, מתווך מיי פלייס בתל-אביב, מסביר כי ככל שהנכס גדול ומפואר יותר, גם פער המחירים בין דירה ללא חניה לבין דירה עם חניה בטאבו יהיה גבוה יותר. "רק לאחוז קטן של דירות במרכז תל-אביב יש חניה בטאבו, ולכן הן יימכרו במחירים גבוהים יותר למ"ר מאשר דירות ללא חניה". לדבריו מרכיב החניה הוא ההבדל המרכזי בין בניינים עם חניה ומעלית לבניינים ללא חניה ומעלית, בעיקר בדירות בקומות נמוכות ששווי המעלית בהן מהותי פחות.

לדבריו, "בניגוד לחניה, מעלית ניתן להוסיף לבניינים מסוימים תמורת 250 אלף שקל שמתחלקים בין הדיירים".

"7.5%-10% מערך הדירה"

יו"ר ארגון הקבלנים בתל-אביב אבנר לוי, שהוא גם בעליה של חברת אבנר לוי שסיימה לאחרונה לבנות בניין חדש בן 22 דירות ברחוב יבנה פינת מונטיפיורי בעיר, מספר כי עלות הקמת מרתפי החניה משקפת כ-400 אלף שקל לדירה. "ככל שמדובר בדירה זולה יותר, עלות החניה משקפת אחוז גבוה יותר ממחיר הדירה, כמו דירת שני חדרים שמכרנו בפרויקט בשני מיליון שקל, שמרכיב החניה היה
20 ממחיר זה".

בבניינים שבהם נוסף מרכיב חניה במסגרת תמ"א 38 (חיזוק מפני רעידות אדמה) עלות הקמת החניה שונה, שכן בדרך כלל לא מדובר בחפירת מרתפים באתר בנייה חדש, אלא בהקמת מתקני חניה המתווספים למבנה הקיים. לדברי אייל אוכמן, מנכ"ל חברת אגם שביט המתמחה בתמ"א 38,"עלות הקמת מתקני החניה בתל-אביב משקפת סכום של לא פחות מ-200 אלף שקל לדירה, וזו הנחת הבסיס של היזמים".

" שווי מקום חניה בתל-אביב נע בטווח של 7.5%-10% מערך הדירה", אומרת שמאית המקרקעין נחמה בוגין. "חניה יכולה להיחשב כמותרות או כמוצר הכרחי לקיום חיים נגישים בעיר צפופה. בכל כרך גדול מציאת חניה בעיר היא בעייתית ומחירי החניונים לא זולים. נוסף לכך, זמן הוא כסף ולכן בזבוז זמן ואנרגיה כל יום בחיפוש אחר חניה שווה הרבה מאוד כסף".

לבוגין יש גם הצעה עבור מי שמחזיק בחניה בבעלותו ומשתמש בה בשעות הלילה ובסופי השבוע: "לאור המחסור במקומות חניה במרכז תל-אביב, החניה הפרטית יכולה במשך היום להפוך למקור הכנסה וניתן להשכירה במחירים שבין 300 ל-700 שקל לחודש. צריך להביא נתון זה בחשבון כאשר מחשבים את מחיר החניה או את שווייה ובודקים אם הוא ריאלי".

shlomit.tsur@maariv.co.il

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובה 1:

תיווך בתל אביב אמר/ה...

מגוחך ללא שום של ספק...
אבל אם אתה מסתכל על זה מד שני, כמו האפליקציה שפיתחו שתגיד לך באיזה חניה פרטית את יכול לחנות בתל אביב, כל נושא החניות הופך להיות נישת נדל"ן חמה ביותר...

בית המשפט פסל את מצלמות החניה

בית המשפט לעיניינים מקומיים פסל השבוע דוחות חניה שקיבל אזרח ממצלמות בגלל אי חוקיותן • דובר עיריית בני ברק: "יערערו בבימ"ש מחוז...