חניה בראש שקט: על מחיר ההתעלמות מדוחות
רבים מעדיפים להדחיק את קבלת דוח החניה. כדאי לזכור שהרשויות יכולות להטיל עליכם קנסות ועיקולים בעקבות אי-תשלום חובות גם בסכומים קטנים. כיצד תימנעו מחוסר נעימות בנושא?
קיבלתם דוח חניה? לא נעים. רבים מעדיפים להדחיק את העניין ולהמתין עם ביצוע התשלום, אך גם חוב בסך 100 שקל על עצירת הרכב לצד סימון אדום-לבן יכול להפוך לסיוט שכולל עיקולים של החשבון, תפיסת מטלטלין, קנסות שיתפיחו את החוב בריבית דריבית ואף היעלמות מסתורית של הרכב. למציאות זו אחראית פקודת המסים גבייה, הנותנת למעשה לרשויות המס ולרשויות המקומיות רישיון להוריד את הכפפות בטיפול בחייבים. השורה התחתונה: תילחמו או תשלמו - עמידה מהצד יכולה להתפוצץ לכם בפרצוף.
דוחות חנייה צילום: חן גלילי
בניגוד לאזרחים או לחברות, רשות מקומית או עירייה אינן צריכות לפתוח תיק הוצאה לפועל, וברוב המקרים אף לא להגיש תביעה לבית המשפט. למעשה, הרשויות חופשיות להטיל עיקולים על חשבון הבנק שלכם גם כשמדובר בחוב פעוט של עשרות או מאות שקלים בודדים.
אז כיצד נמנע אי-נעימויות בגין חובות חניה? ראשית כל, יש להקדים ולפעול. האפשרות הראשונה העומדת בפני החייב הינה ערעור על הדוחות במחלקה הרלוונטית בעירייה: התכתבות ארוכה וטרחנית עם הרשויות תוך היטפלות לקוצו של יוד יכולה להביא לביטול חלק מהדוחות. שימו לב לפרטים כמו חוסר בהירות באופן ניסוח העבירה בדוח, טעות בכתובת, תמרור או סימון לא ברור על המדרכה האמורים להגדיר את אזור החניה. יש לציין כי ניתן לערער על הדוח כ-30 יום בלבד ממועד קבלתו. לאחר חודש ניתנת תקופת חסד של 90 יום שבה הפעלת הסנקציות מושהית, ובה ניתן לבקש להישפט בפני בית משפט או פשוט לשלם את הדוח. בתל-אביב עומדת בפני החייבים אפשרות נוספת: לבטל שני דוחות בשנה בטענה של "מצוקת חניה".
ברגע שנסתיימה תקופת 90 הימים הרשות או העירייה מאפשרות לחברת הגבייה לפעול כפי שהיא רואה לנכון. האחרונה יכולה לבחור להשתמש בשורה ארוכה של אמצעים, ובהם עיקול רכב, תפיסת מטלטלין והטלת עיקול על חשבון הבנק. כך למשל, הגובים יכולים לעקל את הרכב מהחניה באישון לילה או מוקדם בבוקר מבלי ליידע מראש. למעשה, ייתכנו מקרים של מציאת הרכב רק לאחר הפנייה למשטרה בתלונה כי הוא נגנב. עם זאת, בדרך כלל לאחר כמה שעות תיצור חברת הגבייה קשר עם החייב ותדרוש ממנו את תשלום החוב כדי לשחרר את הרכב.
חשוב לזכור כי כל פעולה שעושה חברת הגבייה כשלוחה של העירייה - שליחת מכתב, הטלת עיקול על החשבון ואף עיקול של הרכב - כרוכה בתשלום בסופו של תהליך. עם זאת, כדי למנוע מקרים שבהם קנס של 100 שקל תופח ל-800 שקל בעקבות פעלתנות יתר של אותה החברה, התערב המחוקק וקבע במרס האחרון רף מקסימלי לשורה של פעולות. כך למשל, ניתן כיום לגבות עד 15 שקל בעבור דרישה ראשונה לתשלום הנשלחת בדואר ו-15 שקל נוספים בעבור הדרישה שאחריה או בעבור עיקול. איתור מיוחד של כתובת, הנדרש אם כתובתו של בעל החוב שונה מזו המצויה ברשומות, מתומחר ב-210 שקל ; מחיר עיקול רכב במשרד הרישוי עומד על 80 שקל. התעריף הגבוה ביותר הינו בעבור עיקול מטלטלין מהבית, הכולל שכירת סבלים ומשאית. על ה"תענוג" הזה ישלם החייב כבר 2,030 שקל , זאת עוד לפני שהשקיע זמן, מאמץ ועצבים כדי להחזיר את הכספים לכיסו.
אם מיציתם את ההתכתבויות עם העירייה, ערערתם או אפסו כוחותיכם, דעו שרוב חברות הגבייה מעוניינות להגיע להסדרי חוב ולבוא לקראת החייב באמצעות הפחתת הסכום. לפיכך מומלץ להתמקח על גובה החוב ועל אופן הפרישה שלו. במקרים רבים ניתן להשיג הנחה של עשרות אחוזים על החוב הרשמי.
maariv.rotem@gmail.com
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה