דוח חנייה: גם רמת גן וגבעתיים סובלות ממצוקת חנייה
חשבתם שרק בתל אביב קשה למצוא חניה? תחשבו שוב. גם במרכז רמת גן וגבעתיים דוחות על שמשות הרכב הפכו לדבר שבשגרה. בעיריות מבטיחים לייצר אלפי מקומות חניה חדשים אך מודים: אין פתרונות קסם
הפרק, שעסק במרדף אחרי החניה המושלמת בניו יורק, היה לבטח אחד הפרקים שהתל-אביבים הזדהו אתם במיוחד. הרי מי מהם לא ניצב, ויותר מפעם אחת, מול הדילמה הקורעת: האם לצאת מהבית ולהסתכן באיבוד מקום החניה?
מאז שודר הפרק חלף כבר עשור וחצי, ונדמה שהבעיה שעשתה עלייה מניו יורק לתל אביב כבר אינה נחלתם של התל-אביבים בלבד.
כיום תושבי רמת גן וגבעתיים מודים שגם הם חושבים לעתים פעמיים לפני שהם מחליטים אם לצאת מהבית ובאיזו דרך. בכל זאת, לך תדע אם כשתחזור הביתה יהיה לך איפה לשים את האוטו.
בזמן שבתחומים רבים רמת גן וגבעתיים מזדחלות הרחק מאחורי תל אביב, דווקא מצוקת החניה המפורסמת של תל אביב מתפשטת בצעדי ענק אל השכנות ממזרח. יותר ויותר אנשים בערים הללו התרגלו לאסוף בזעם דוחות חניה משמשת רכבם בבוקר ולתור שעות סביב בניין מגוריהם בשעות הערב כשהם מייחלים לכך שאיזה שכן יחליט לצאת מהבית ולהזיז את האוטו.
"המצב של היום הוא אבסורדי", מספרת תושבת רמת גן קארין אדלר. "בשעות מסוימות של הערב כבר קשה למצוא
"זה שאין חניונים באזורי המגורים גם לא עוזר. עם הזמן כבר למדתי שבשעות מסוימות, אין שום סיכוי למצוא חניה ליד הבית ואני נאלצת לחנות במרחק כמה דקות הליכה, מה שהופך את זה לדי מבאס כי בשביל מה יש אוטו אם לא בשביל להביא אותי עד הבית? ובמיוחד בשעות החשכה?"
רמת-גני נוסף שמכיר על בשרו את מצוקת החניה בעיר הוא ליאור גלינדבלט. "המצב כיום בעיר פשוט מטורף", הוא אומר. "אני יכול להסתובב שעות כדי למצוא חניה, זה יותר גרוע מתל אביב. אין, אני מסיים כל שבוע עם לפחות דוח חניה אחד, הפקחים האלו יוצאים לעבוד בשש בבוקר ולי נראה כאילו שאין כאן אף אחד שמחפש פתרון".
איציק חלפון, תושב גבעתיים, ששב לעיר לפני ארבע שנים, החליט בעקבות המצוקה פשוט לוותר על רכבו. "רציתי לגור באזור הצעיר של העיר – בשינקין, אבל מהר מאוד הבנתי לאיזה ברוך נכנסתי מבחינת החניה", הוא מספר.
"הייתי מתחיל לחשוב בכל פעם שיצאתי לדרינק אחרי עשר בלילה, מסתובב קרוב לחצי שעה לפני שהייתי שוב מוצא חניה. בשנה הראשונה שילמתי 1,500 שקלים קנסות, בשנייה –3,000 שקלים, אז בסוף החלטתי לתת לאימא שלי את הרכב במתנה, ובמקומו קניתי לעצמי קורקינט, כמו שעשו רוב דיירי הרחוב".
אל תמונת המצב העגומה שמתארים התושבים מצטרפות העובדות היבשות שמעידות על כך שבכל רחבי גבעתיים קיימים ארבעה חניונים עירוניים בלבד – בבית העירייה, ברחוב כורזין, במתחם תאטרון גבעתיים ובדרך רבין. מיעוט החניונים עשוי להסביר את המחסור המשמעותי בחניה הבולט במיוחד ברחובות דרך השלום, ויצמן, כצנלסון, שינקין ורמב"ם בעיר, בהם מצוקת החניה הגדולה ביותר.
בדיוק כמו בתל אביב, גם בגבעתיים מניבה המצוקה הזו הכנסות לא רעות לעירייה בגין קנסות - 250 שקלים על חניה באדום לבן או בתחנת אוטובוס, 500 שקלים בגין חניה על המדרכה ו-1,000 שקלים בגין חניה בחניית נכים. אגב, על מתן כל הדוחות הללו אחראית פקחית אחת בלבד, שעובדת כיום באופן פעיל בשורות עיריית גבעתיים, הלוא היא רותי ציון, הפקחית שאתה הסתבך רן שריג ב"מחוברים".
ברמת גן, לעומת זאת, אורבים לתושבי העיר 15 פקחים פעילים, שאת עיקר עבודתם עושים ברחובות בהם נרשמת באופן קבוע מצוקת חניה חמורה במיוחד – ביאליק, הרצל, בן-גוריון, הרוא"ה וארלוזורוב. כמו כן, לרשות תושבי העיר עומדים 30 חניונים עירוניים הפזורים לאורכה ולרוחבה. "כמות הפקחים כיום בעיר ממש לא מספיקה", אומר גורם בעיריית רמת גן.
מה נעשה היום?
"מה שאנחנו עושים היום זה לא רציני. יש לנו רק גרר אחד שעובד בעוד שאנחנו צריכים לפעול ביד עוד יותר קשה כדי לתקן את העניין. תראה איך מדיניות היד הקשה של חולדאי בנושא הוכיחה את עצמה. שם תושבים מבינים שאולי הם יצטרכו להחנות את רכבם במרחק קילומטר מהמקום שאליו רצו להגיע ואפילו ישלמו על החניה, מפני שהם יודעים שבכל דרך אחרת הם יחטפו דוח או שהרכב ייגרר".
גם בעיריית רמת גן וגם בעיריית גבעתיים אמונים לא מעט אנשים על המאמצים למציאת פתרונות יצירתיים לבעיה. כך למשל כבר לפני שלוש שנים הכריז ראש עיריית גבעתיים ראובן בן שחר על תכנית אב להקלת העומס. בזמן שחלף מאז נוספו 600 מקומות חניה ללא תשלום ומספר מגרשים ריקים ממתינים לאישורי בנייה על מנת להפכם לחניונים.
העירייה אף יצאה בשיתוף פעולה עם חברת CAR2GO, שבמסגרתה השכירה העירייה לחברה מספר מקומות חניה. כמו כן, בעירייה עובדים בימים אלה על הקמת מתקני חניה דמויי מעליות בבניינים משותפים, שיאפשרו יותר מקומות חניה.
"בגבעתיים ישנה מצוקת חניה לא פשוטה שאין לה פתרונות קסם", אומר בן שחר. "אנחנו עיר ותיקה וצפופה אך למרות כל זאת, הצלחנו בשלוש השנים האחרונות להוסיף כמעט 1,000 מקומות חניה חדשים בשורה של פתרונות מקוריים. חשוב לי לפנות גם לתושבים בבתים משותפים ולעודד אותם להפוך חצרות ישנות לחניה. אנחנו נעזור בכל מקום שנוכל ובמקביל נמשיך במאמצים להקים חניונים חדשים בכל מקום שהדבר יתאפשר".
גם אצל השכנה רמת גן מתקשים למצוא פתרונות לבעיה ההולכת וגדלה. "אני לא רואה כיום פתרון הוקוס פוקוס לבעיה", אומר גורם בעירייה. "הבעיה הכי גדולה של רמת גן היא שרובה נבנתה בשנות ה-30, אז לכמעט אף אחד לא היה רכב והיום במשפחה ממוצעת בעיר יש רכב לכל אחד מבני המשפחה שיכולים לנהוג.
"עם זאת, אנחנו בעירייה מנסים כל הזמן למצוא פתרונות יצירתיים, קח לדוגמה את כל נושא תמ"א 38 - אנחנו מבקשים ליצור שתי חניות לכל משפחה שהבניין שלה ישופץ. מצד שני, באותו בניין יגורו עוד דיירים אחרי השיפוץ, כך שבעצם אנחנו מרחיבים ומחריפים את בעיית החניה".
"רמת גן היא עיר בעלת רמה סוציו-אקונומית גבוהה", מוסיף מחזיק תיק החניה בעיריית רמת גן, חבר המועצה גדי בלושטיין. "לכל משפחה שגרה בה יש כמה כלי רכב, כך שגם שתי חניות לדירה לא מספיקות בדרך כלל. פעם לא הייתה ממש מודעות למצב הזה ולמען האמת, גם היום יש לנו בעיות. כשמהנדס העיר למשל בא לפתור את הבעיה בגישה מאוד ירוקה, הוא טוען שהאנשים הללו יצטרכו ביום מן הימים להבין שיש לבעיה הזו רק פתרון אחד - הפעלת יותר תחבורה ציבורית, אבל אני לא רואה את זה קורה".
ובכל זאת, נעשים צעדים כלשהם לפתרון הבעיה?
"בשנה האחרונה איתרנו בערך 20 מגרשים פנויים שעליהם אנו מתכוונים לבנות חניונים חדשים. אני מאמין שתושבי העיר יוכלו להרגיש בהקלה בנושא כבר בקיץ הקרוב, כשהמטרה שלנו בסופו של דבר היא למצוא עוד 2,500 חניות חדשות".